DIVVAS – Challenger Deep
Łukasz Komła:

W głębinach myśli.

The Exaltics & Heinrich Mueller – Dimensional Shifting
Paweł Gzyl:

Mistrzowska wersja detroitowego electro.

Julius Aglinskas – Daydreamer
Łukasz Komła:

W ambientowym zastygnięciu.

Soft Boi – So Nice
Paweł Gzyl:

O miłości w rytmie downtempo.

Ehh hahah – House ze skrzypcami w tle
Jarek Szczęsny:

Pod znakiem internetu.

Alva Noto – Xerrox Vol. 4
Mateusz Piżyński:

Czwarta odsłona cyklu Xerrox, na którą przyszło nam czekać pięć lat.

Various Artists – Kern Vol. 5 Mixed By Helena Hauff
Paweł Gzyl:

„For those who knows”

Amnesia Scanner – Tearless
Paweł Gzyl:

Finowie serwują miłosne ballady.

Michael Lightborne – Ring Road Ring
Łukasz Komła:

Dźwiękowy świat obwodnicy w Coventry.

Christine Ott – Chimères (pour ondes Martenot)
Jarek Szczęsny:

Geometria dźwięków.

Deadbeat And Paul St. Hilaire – 4 Quarters Of Love And Modern Lash
Paweł Gzyl:

Scott i Paul medytują.

Vysoké Čelo – Űrkutatás
Jarek Szczęsny:

Grzechem byłoby nie skorzystać.

Ellen Allien – AurAA
Paweł Gzyl:

Hołd dla czasów, kiedy techno i trance były jednym.

Nihiloxica – Kaloli
Łukasz Komła:

Na wzgórzu perkusyjnych abstrakcji.



Martin Küchen i David Stackenäs w Polsce

Zapraszamy na krótką marcową trasę dwóch skandynawskich muzyków. Martin Küchen i David Stackenäs od jakiegoś czasu zaliczani są do czołówki współczesnych skandynawskich improwizatorów. Pierwszy z nich to uznany, wszechstronny saksofonista o dość dużym dorobku, muzyk grający z równym powodzeniem jazz, jak i różnorodne formy free improv. Stackenäs zaś to intrygujący, niekonwencjonalny gitarzysta, którego muzyka zdecydowanie zbyt rzadko udokumentowana zostaje płytami. Operując bardzo powsićągliwymi i oszczędnymi środkami wyrazu, muzycy tworzą kolejne warstwy dźwięku, które przeplatają się i nakładają na siebie, różniąc się jedynie wysokością tonów i gęstością dźwięku. Panowie wystąpią na koncertach w Warszawie [10 marca, Pruderia], Bydgoszczy [11 marca, Mózg] oraz Łodzi [12 marca, Jazzga].

 


Dołącz do ponad 13 000 fanów na Facebooku:

Komentarze

Comments are closed.